Плантаційний чай

Класичний цейлонський чорний чай високої якості є непересічну цінність для всіх поціновувачів цього благородного напою, а так же маркером доброго смаку і респектабельності.

Чудовий смак цейлонського чаю пояснюється унікальним розташуванням Шрі Ланки та її кліматом. Такого збігу ідеальних умов для вирощування чаю немає ніде в світі. Тропічний клімат, висока вологість, гірський рельєф і наявність сезонних холодних і сухих вітрів сприяють дозріванню ніжного і ароматного чайного листа круглий рік. До цього можна додати, що Шрі Ланка – один з найбільш екологічно чистих районів світу.

Унікальність цього острова полягає в тому, що на з невеликою террторіі існує кілька грунтово-кліматичних зон, які обумовлюють чітко виражені відмінності смаку і аромату культивованого чаю.

Особливість плантаційного (або селекційного) чаю в тому, що він виготовлений з чайного листа вирощеного виключно на одній плантації, що відбивається в його назві. Такий чай має свій неповторний смак і властивий тільки йому чайний аромат.

Подібно винам, чай набуває смако-ароматичні характеристики в залежності від кліматичних та географічних умов вирощування, висоти над рівнем моря, складу грунту, сонячного світла і часу збору. Погодні умови і кількість опадів не можуть бути незмінним рік від року, це і тягне за собою певні варіації смаку і аромату плантаційного цейлонського чаю. Плантаційний чай має особливі стандарти виготовлення і не допускає використання ароматизаторів і добавок.

Найароматніший цейлонський чай Нувара Елія виростає на плантаціях в центрі гірського масиву на висоті 2 000 м над рівнем моря. Чайний лист вирощений на висотах від 1 600м до 900м – Ува, Дімбула і Маскелія – також має виражений аромат і м’який смак. На більш низьких пагорбах вирощують чай, настій якого відрізняється більшою міцністю і характерною терпкістю – Рухуну і Сабарагамува. Плантації розташовані на середніх висотах – Канді і Матале дарують чудовий збалансований напій, насичений і тонізуючий.

Чайні плантації, являють собою складний господарський механізм, де не тільки вирощують, збирають і обробляють чайний лист, а й купажируют його. Змішуючи урожай різних плантацій, комбінуючи і змінюючи його процентне співвідношення, титестери створюють купажі з певними і незмінними характеристиками смаку, аромату, інтенсивності та фортеці настою. –

Купаж чорного чаю може складатися з 10 і більше видів чаю. Наприклад, тестуючи найбільш відомий купаж чорного чаю – Англійський Сніданок  – досвідчений титестер відразу виділить витонченість аромату високогірного чаю Нувара Елія, а так же характерну легку терпкість чайного листа плантації Дімбула. Плантаційний цейлонський чай високо цінується знавцями цього чудового напою і його присутність в асортименті торгової марки Млесна, є показником високої якості сировини і високої майстерності титестерів компанії.