Як заварювати чай?

Існує багато способів заварювання чаю. Практично в кожній країні, де популярний цей напій, просте чаювання перетворюється в особливий ритуал. У Китаї, Японії та інших країнах Азії, Англії та Росії пиття чаю стало культом. Відповідно сформувалися різноманітні чайні традиції: зачаровує китайська церемонія, філософська японська, розмірене англійська.

Можна чітко дотримуватися цих принципів, проживати кожну мить “тут і зараз” або, відкинувши мнговековие нашарування чужого досвіду, заварювати чай “по-швидкому”. Однак існують усталені класичні правила заварювання, які треба неодмінно дотримуватися, щоб отримати відмінної якості чай і задоволення від життя.

  • Завжди заливайте в чайник тільки свіжу воду, найкраще підійде джерельна або фільтрована вода, в крайньому випадку, вода повинна відстоятися. Слід пам’ятати, що мінералізована, «жорстка» вода при заварюванні чаю не тільки стримує екстрагування, але і псує смак і аромат. З огляду на цей факт, деякі чайні компанії створюють спеціальні сорти чаю, які ідеально підходять для жорсткої, сильно мінералізованої води. Наприклад, купажі чорного чаю Річ Піонер і Прекрасний Цейлон, а також плантаційний чай Рухуна (ТМ Млесна).
  • Важливо пам’ятати, що кип’ятіння води дуже важливий момент чайної церемонії і проходить три ясно помітні стадії.
  1. Перша починається з того, що з дна чайник піднімаються маленькі бульбашки – «рачій очей».
  2. Друга стадія – «риб’яче око», характеризується збільшенням і стрімким підйом бульбашок, вода кипить «білим ключем».
  3. Третя стадія – інтенсивне нуртування води з поява на поверхні великих міхурів, що лопаються, а потім і бризок, змінюється і тон закипілої води – «шум вітру в соснах».
  • Кип’ятіння води потрібно припинити, перед тим як почується цей «шум вітру», оскільки бурхливе кипіння означає «смерть води». Для гарного заварювання чаю потрібно великий вміст кисню в воді, а він з початком інтенсивного кипіння швидко випаровується. Чи не кип’ятіть воду вдруге, ця вода вже не здатна розкрити всю повноту чаю.
  • Не пийте стару заварку. Свіжий чай на Сході називають ліками, а старий – отрутою. Чи не вкутуйте чайник ляльками-матрьошками на ваті або іншими утеплювачами: чай сопреет і буде «пахнути віником».
  • Чи не розбавляйте окропом міцну заварку.
  • Чи не кип’ятіть чай! Не ставте його на вогонь навіть на секунду, інакше ризикуєте отруїтися занадто великим вмістом танінів і дубильних речовин.
  • Для якісної заварки чаю перш за все необхідно добре прогріти порожній фарфоровий чайник і просушити його. Потім в чайник для заварювання закладається порція сухого чаю. Чайник заливається окропом на 2/3, накривається льняною серветкою і настоюється кілька хвилин, час для кожного виду чаю індивідуально і зазвичай вказується на упаковці. Коли чай настоїться, доливають окріп до3 / 4 обсягу. Показником якісної заварки є наявність піни.
    І ще один маленький секрет, який вбирають китайці з молоком матері: для того щоб заварка розподілилася рівномірно, повертите чайник кілька разів навколо своєї осі.
  • В процесі чаювання допустимо кілька разів доливати гарячу воду в чайник для заварювання, але важливо при цьому не зливати заварку більше ніж на половину. І не оголяти лиття. Але це стосується лише зеленому і білому чаю, в чорний чай воду не доливають.
  • Свіжоприготовлений напій слід вжити протягом чверті години, без поспіху і суєти, без варення і цукру. І ви отримати справжню насолоду від цього чудового напою.

Приємного чаювання!