Цілюща сила Пуер

Пуер – це чай не тільки з надзвичайним смаком, але і з надзвичайними властивостями. Ще з давніх часів китайські лікарі назвали його «ліками від ста хвороб». Пуер дуже корисний для здоров’я, особливо для травлення. Він знижує рівень цукру в крові, стимулює роботу жовчного міхура і печінки (тому не рекомендується пити пуер на голодний шлунок). Володіє бактерицидною властивістю, благотворно впливає на стан шкіри і рухливість суглобів.

Пуер (Пуер, пу-ер, pu-erh) – постферментірованний китайський чай з великих, зрілих чайного листя.

Це єдиний чай, в якому триває дуже повільна ферментація і з кожним роком зберігання він стає духмяний і полезнее.Прі виготовленні пуеру процес ферментації триває значно довше, ніж при виготовленні будь-якого іншого виду чаю. Первинна ферментація пуеру починається відразу після збору чайного листя і триває під час всіх технологічних процесів: завяливания, скручування і сушіння. Після сушіння процеси природної ферментації майже припиняються. Після цього майбутній пуер закладають в спеціально вириті ями, зволожують і залишають «на ловлення». Саме це ловлення і забезпечує вторинну ( «штучну») ферментацію пуеру. Через деякий час чай перетрушують, сушать, сортують і пресують.

Природне старіння проводиться протягом декількох років без додаткової обробки (іноді називається «Вилежування»), штучне – методом прискорення ферментації в умовах підвищеної температури і вологості. Така технологія виготовлення пуеру і визначає його властивості.

Перед заварюванням пуер рекомендується промити: залити окропом і тут же злити. Для заварювання 3-5 грамів чаю заливають 150-200 мл свіжої закипілої води, яку слід остудити до оптимальної температури 80-90`С. Наполягати 2-3 хвилини. Одну порцію чаю можна заварювати до семи раз без втрати смаку і аромату настою. Більш того, багато знавців чаю стверджують, що найяскравіший смак цей чай якраз і набуває після 4-5 заварювання.

Пуер володіє своєрідним смаком з сильними земляними і запорошеними тонами. Однак, незважаючи на темно-коричневий, майже чорний колір настою, в ньому немає терпкості і гіркоти, властивих чорного чаю. У пуер поєднується легкість і повнота смаку, свіжість і сухість, і трохи солодкуватий, не різкий аромат сухофруктів. Це незвичне поєднання смаків призводить до того, що з першого разу пуер подобається далеко не всім. Цей чай потрібно розкуштувати – і тоді він заграє!