Як вирощують і збирають чай

Теплий клімат

Чайний кущ – рослина витривала і невибаглива. Деякі його різновиди здатні витримувати морози до -12 ° С без снігового покриву, хоча більшість різновидів все ж віддають перевагу більш теплий клімат. У тропіках чайне рослина дає нові пагони цілий рік, тоді як на північ від чай вегетирует лише в теплу пору року. Чайний кущ стійкий до грибкових захворювань, до яких схильні інші рослини його кліматичної зони – виноград і кави. Він не вимогливий до складу грунту і може рости на мізерних, майже кам’янистих грунтах.

Полив і вологість

Чай потребує рясного поливу, але не виносить застою води під корінням. Почасти саме з цим пов’язано те, що найкращий чай вирощують і збирають на високогір’ї, де вода, окропивши коріння рослин, швидко спрямовується вниз. Не менш важливим фактором для зростання чайного куща є вологість повітря. Якщо відносна вологість повітря недостатня, розвиток рослини сповільнюється.

Легка тінь

Чайний кущ любить розсіяне сонячне світло. Наприклад, чай вирощений в індійській провінції Дарджилінг, настільки хороший тому, що у нього на батьківщині умови високогір’я поєднуються з частими туманами, а це ідеальні умови для чаю. У зв’язку з цим варто зазначити, що живці чайного куща перед висадкою в грунт також вирощують на сильно затінених ділянках, поки вони не досягнуть 50-сантиметрової довжини. Лише потім їх пересаджують на напівзатінених ділянки. Іноді, як це робиться в Шрі Ланці, на чайних плантаціях висаджують бобові дерева, Альбіция і дальбергії, що володіють розлогою кроною і дають рясну тінь.

Регулярна обрізка

Как мы уже упомянули, чай в наши дни размножают черенками. После высадки растений на плантации их сразу подрезают на 15-20 см, что вызывает более сильное ветвление. Затем, когда куст разрастается, его снова подрезают, на это раз на 30-40 см. Когда куст достигает высоты 60 см, с него начинают собирать урожай. В субтропиках это происходит на пятый год роста, в тропиках – на третий. Хоть при сборе урожая чайный куст естественным образом укорачивается, он все же растет, поэтому по достижении высоты 1,3 метра куст снова подстригается.

Самым старым чайным кустам делают так называемую «омолаживающую» обрезку. Обрезку проводят для формирования у чайного куста обширной кроны, способной давать большое количество молодых побегов. 

Нирки і листочки

Чим повільніше, тим краще

Подібно винам, чай набуває характерні смакові якості в залежності від кліматичних і грунтових умов зростання, від висоти над рівнем моря, від кількості опадів і методів обробітку. Можна стверджувати, що чим вище розташована плантація, тим вище якість чайного листа. Це пояснюється тим, що в умовах високогір’я чайний лист зростає повільніше, отже він встигає увібрати в себе більше цінних речовин з навколишнього середовища. У той же час, з плантацій, розташованих на рівнині, можна збирати багатші врожаї.

Середній вік

Важливою перевагою чаю є його довговічність. Чайна рослина живе до декількох століть, плодоносить близько ста років, причому його найбільш продуктивний вік відповідає середній тривалості життя одного покоління людей – 70 років.

Тільки дівчата!

Сбор чайного листа – процесс деликатный, требующий от сборщика большого терпения и выносливости. Пальцы сборщика должны быть тонкими и нежными, чтобы не повредить флешь. Именно поэтому к сбору урожая чая привлекаются в основном девушки и молодые женщины. Опытный специалист способен собрать за день около 20 кг зеленых листьев, из которых получается 6 кг сухого чая, или 3 000 чашек напитка. 

Попытки механизировать процесс сбора чайного  листа успехом не увенчались. То есть, собрать чайный лист удавалось, однако его качество при этом сильно снижалось. Все же ни одна машина пока еще не способна полностью заменить человека даже в такой, казалось бы, простой процедуре.

Урожай - круглий рік

Як уже зазначалося, чайний лист збирають стільки раз на рік, скільки він дає молоді пагони. Наприклад, в Китаї і Японії це відбувається три-чотири рази на рік. А в Південній Індії і Шрі-Ланці, де чай вегетирует постійно, збір врожаю ведеться круглий рік.